4 ianuarie 2007

"Ignoranta'"- Milan Kundera

  • Emigrare, Nostalgie, Marea Reintoarcere, Revederea ...

  • "In cei douazeci de ani cat a lipsit Ulise, oamenii din Ithaca pastrau destule amintiri despre el, dar nu-i duceau defel dorul. Pe cand Ulise suferea de dor, insa nu isi amintea aproape nimic. (...) Cu cat nostalgia creste cu atat se goleste de amintitiri. Cu cat Ulise tanjea cu atata uita.
    Caci nostalgia nu sporeste activitatea memoriei, nu trezeste amintiri, ea isi este suficienta siesi, propriei sale emotii, fiind preocupata doar de suferinta sa."

  • "Uriasa matura nevazuta care transforma, urateste, sterge peisaje isi face de mii de ani lucrarea, insa miscarile ei, odinioara lente, abia perceptibile, s-au accelerat intr-atat, incat ma intreb: Odiseea, azi, ar mai fi cu putinta? Epopeea reintoarcerii mai apartine epocii noastre? In dimineata cand s-a trezit pe tarmul din Ithaca, ar mai fi putut Ulise sa asculte in extaz muzica Marii Reintoarceri daca batranul maslin ar fi fost doborat si daca nu ar fi recunoscut nimic in jurul lui ?"

  • "Suna la usa, iar fratele mai mare cu cinci ani decat el, ii deschide. Isi strang mana si se privesc. Sunt priviri de o intensitate extrema si amandoi stiu bine ce inseamna: isi inregistreaza rapid discret, frate la frate, parul, ridurile, dintii; fiecare stie ce cauta pe chipul din fata lui si stie ca celalalt cauta acelasi lucru pe al sau. Le este rusine, caci ceea ce cauta e distanta probabila care ii desparte de moarte sau, spus mai brutal, fiecare cauta moartea care transpare pe chipul celuilalt."

  • "Cerceteaza indelung piata de jos, cautand parca urmele pe care, tanar fiind, le-a lasat pe pavaj cand se plimbase cu colegii sai. "Colegi": Josef pronunta cuvantul, cu jumatate de voce, incercand sa simta parfumul (slab, abia perceptibil!) al primei lui tinereti, acel timp revolut, pierdut, abandonat si trist ca un orfelinat (...)"

  • " "Bolnavul sufera de o deformare masochista a memoriei. " Intr-adevar, nu-si aminteste decat situatiile care-i provoaca nemultumirea de el insusi. Nu-si iubeste copilaria."

  • "Cu cat mai vast e timpul pe care l-am lasat in urma, cu atat mai irezistibila e vocea care ne cheama inapoi. Aceasta idee pare o evidenta; si totusi e falsa. Imbatranim, sfarsitul se apropie, fiecare clipa devine tot mai pretioasa si nu mai e timp de pierdut cu amintirile. Trebuie sa intelegem paradoxul matematic al nostalgiei: ea este mai intensa in prima tinerete, cand volumul de viata trecuta e absolut neinsemnat."

  • " Sa moara; sa ia hotararea sa moara: unui adolescennt ii este mult mai usor decat unui adult. cum ?
    Nu-i rapeste moartea, adolescentului, o parte mult mai mare de viitor ? Desigur, insa pentru tanar viitorul e ceva indepartat, abstract, ireal, in care nu crede cu adevarat."

  • "(...) numarul de ani care ne este dat nu e un simplu dat cantitativ, o caracteristica exterioara, ci intra chiar in definitia omului. Daca cineva ar putea trai, in plina putere, de doua ori mai mult, sa zicem 160 de ani, acela nu ar mai apartine aceleiasi specii cu noi. Nimic nu ar mai fi la fel in viata lui, nici iubirea, nici ambitiile, nici sentimentele, nici nostalgia, nimic. Daca un emigrant, dupa 20 de ani traiti in strainate s-ar intoarce in tara natala avand in fata inca 100 de ani, el nu ar mai simti emotia unei Mari Reintoarceri : pentru el nu ar mai fi, probabil o revenire, ci doar un ocol, unul din multele facute pe lungul parcurs al existentei.
    Insasi notiunea de patrie, in sensul nobil si sentimental al cuvantului, e legata de relativa scurtime a vietii noastre, care ne ofera prea putin timp ca sa ne atasam de alta tara, de alte tari, de alte limbi. (...)
    Notiunea de iubire ( de mare iubire, de iubire unica) s-a nascut si ea, probabil, din limitele stramte ale timpului care ne este dat... "

  • "(...) adeziunea la comunism n-are nici o legatura cu Marx si cu teoriile lui; pur si simplu, epoca le oferise oamenilor prilejul de a-si satisface nevoile psihologice cele mai diverse: nevoia de a fi nonconformist; nevoia de a se supune, nevoia de a-i pedepsi pe cei rai; nevoia de a fi folositor; nevoia de a merge spre viitor alaturi de tineri; sau nevoia de a face parte dintr-o mare familie."

Niciun comentariu: