12 iulie 2009

"O mie noua sute optzeci si patru"- George Orwell




"O mie noua sute optzeci si patru"
(scris in 1949)

"Cartile lui Orwell sunt de natura sa lumineze si sa explice esenta lumii totalitare, logica ei secreta, fenomenele de strangulare a libertatii si, mai ales geneza alarmantului proces al inrobirii voluntare"

"Romanul vorbeste despre cosmarul utopiei realizate, despre moartea iluziilor si despre triumful logicii birocratice. In lumea descrisa de Orwell, in universul blocat al societatii inchise, toate sperantele au fost anulate, individul este condamnat la o lenta moarte spirituala. Negativitatea a disparut, tehnologia puterii a ajuns la forme de o macabra perfectiune. Despotul absolut, anonim si periculos, o divinitate tribala insetata de glorie, este simbolul inspaimantator al uniformizarii totalitare. El este "fratele cel mare " (...), el detine controlul absolut asupra faptelor si mintilor oamenilor."

"Glorificarea fiintei colective a partidului, pasiunea de a smulge din radacini orice pornire de emancipare, plasmuirea unei noi structuri lingvistice adecvate scopurilor propagandei totalitare, iata numai unele dintre caracteristicile colectivismului birocratic pe care Orwell a stiut sa le distinga cu admirabila acuratete. Confiscarea memoriei, tratarea cinica a trecutului, cauterizarea oricaror relatii de atasament sentimental, si incurajarea celui mai abject oportunism au dus la geneza unui tip uman incapabil sa mai opereze distinctia dintre adevar si fals. (...). Acesta este marele triumf cognitiv al totalitarismului. Intrucat el reuseste sa abroge insasi ideea de adevar, nu mai poate fi acuzat de minciuna."

citat din " George Orwell si noaptea totalitara" - Vladimir Tismaneanu 2002

George Orwell


Eric Arthur Blair (June 25, 1903–January 21, 1950), much better known by the pen name George Orwell, was a British author and journalist. Noted as a political and cultural commentator, as well as an accomplished novelist, Orwell is among the most widely-admired English-language essayists of the 20th century. He is best known for two novels written towards the middle and end of his life: Animal Farm and Nineteen Eighty-Four.

FILMUL




>> "Imaginile de cosmar din "O mie noua sute optzeci si patru" nu constituie o profetie, ci se inspira dintr-un model real - stalinismul. Romanul a aparut ca o reactie la "febra Razboiului Rece" ce cuprinsese Europa dupa cel de-al doilea razboi mondial. Orwell a descris dictatura perfecta, sistemul totalitar ideal in care nimic nu este ce pare sa fie, nimanui nu ii pasa de nimic, iar cei carora pare sa le pese vor fi omorati. Regimul oligarhic controleaza tot: fiecare miscare, fiecare gest, fiecare tresarire. Orice gand necurat sau abatere de la programul zilnic va trezi suspiciuni, orice indoiala asupra puterii partidului aduce cu sine moartea.
Ministerul Adevarului, cel care se ocupa cu falsificarea trecutului, avea inscrise pe fatada sa trei lozinci: "Razboiul este pace", "Ignoranta este putere" si "Libertatea este sclavie", Ministerul Iubirii avea grija ca afectiunea sa fie un termen neinteles pentru cetatenii statului, Ministerul Pacii era adeptul cel mai inversunat al razboiului vesnic, iar Ministerul Abundentei se preocupa de instabilitatea economica si vesnicele neajunsuri.
Scopul Partidului este sa creeze o lume in care sa nu existe alte emotii in afara de frica, manie si adoratie oarba pentru Fratele cel mare, al carui ochi omniprezent, supraveghea in permanenta intreaga viata a oamenilor.
Partidul a hotarat sa nu mai existe ieri, pentru ca ieri poate arunca indoieli asupra zilei de azi, a hotarat sa nu mai existe pasiune, pentru ca pasiunea poate elibera omul de griji, sa nu mai existe familii, pentru ca erau unitati periculoase capabile sa ascunda secrete, deci sa nu mai existe intimitate. Partidul a hotarat ca trebuie mentinuta o stare permenenta de razboi pentru a fi privit ca un salvator, a hotarat ca limba este ambigua si ofera concepte cu care gandirea ar putea opera.
Julia pacaleste partidul pentru a bea o ceasca de cafea adevarata in timp ce Wilson tradeaza partidul pentru ca-si doreste sa fie "mai bine". Daca nu maine, macar peste o mie de ani oamenii vor trai altfel. Pentru acest "altfel" e gata sa moara. Dar amandoi se pacalesc, pentru ca triumfa infailibilitatea sistemului bazat pe comunismul rus.
Opera lui Orwell este manifestul unui cetatean impotriva sistemului totalitar, strigatul de disperare al unui om ce se simte strivit de societatea tehnocrata. Atat Orwell cat si Huxley sunt creatorii distopiei, prezentand o societate de cosmar, intemeiata pe dominatie totalitara".

- link

Niciun comentariu: