1 ianuarie 2009

André Gide 1869-1951

despre autor : http://fr.wikipedia.org/wiki/Andre_Gide



"Tezeu"

Tezeu -personaj literar gidian

O abordare diferita a mitului grecesc, in care accentul se pune nu pe aspectul fatalist care insoteste de obicei mitul, ci mai degraba pe o "fatalitate interiora " care tine de structura profund umana a eroilor.
"Preocuparea de a prezenta mitul antic drept o insiruire de fapte explicabile pare a fi o constanta a gandirii gidiene" (Irina Eliade)
Eroii mitului grecesc coboara de pe piedestalul lor devenind personaje aproape contemporane. Faptele lor eroice nu mai sunt efectul unui destin dinainte hotarat de zei, ci mai degraba efectul unor decizii luate de ei si prin ei, ca urmare a unei experiente de viata care nu omite eroarea, disimularea, minciuna, slabiciunea, dar nici iubirea, pasiunea, ambitia, toate intru atingerea scopului final care ramane unul pozitiv.
"Astfel motivat psihologic, Tezeu seamana mai putin cu neinfricatul invingator al Minotaurului, a carui imagine epurata a fost perpetuata de legenda, si mai mult cu acei aventurieri, curajosi desigur, dar hotarati sa nu se dea in laturi de la nimic cand e vorba sa isi atinga telurile".
Tezeul gidian nu ar fi reusit sa devina eroul legendar, doar prin fortele sale proprii.
El accepta sfaturile si ajutorul arhitectului Dedal, al frumoasei Ariadna, recurge la tertipuri lumesti, si mici inselatorii care-i servesc in final pentru a nu se departa de la tinta propusa. Destinul sau nu mai este apanajul zeilor in totalitate, ci devine insiruirea coerenta a efectelor propriilor decizii. Chiar daca nu invinge ca fiu de zeu, Tezeu ramane un erou.
Atunci cand sfarsitul e aproape el cantareste masura faptelor sale pe care si le asuma:
"In urma mea las cetatea Atena. Mai mult chiar decat sotia mea, mai mult chiar decat fiul meu , mi-a fost draga. Mi-am intemeiat orasul. Dupa mine, in el va salaslui vesnic gandirea mea. Ma apropii cu inima impacata de moartea care ma va afla singur. Am gustat din bucatele acestui pamant. Ma alina gandul ca dupa mine, datorita mie, oamenii vor stii sa vada ca sunt mai fericiti, mai buni si mai liberi. Pentru binele omenirii de maine mi-am faurit opera. Am trait."

Tezeu- eroul mitic

In mitul grecesc, viteaz erou, insufletit de cele mai nobile sentimente, fiu de zeu, si ajutat de acestia, Tezeu isi desavarseste destinul glorios departe de slabiciunile omenesti. Sfarsitul sau tragic, in singurate si fara urmasi, nu este efectul experientei sale traite ci rezultatul unor intrigi tesute de zeii orgoliosi si razbunatori. (Amazoanele i-au ucis prima sotie, iar fiul sau, Hipolit, si noua sotie, Fedra, au picat in cursa intinsa de geloasa Afrodita, la ale carei farmece Tezeu rezistase)
Fiu al regelui Atenei-Egeu si al Etrei, dar presupus rod al unui capriciu erotic al lui Poseidon, Tezeu creste alaturi de mama sa. La varsta la care se dovedeste a fi pregatit pentru a implini prezicerile tatalui si pentru a-si urma destinul, cu sandalele si sabia pe care acesta i le lasase sub o piatra foarte grea (prima piatra de incercare) alege drumul cel mai greu pentru a ajunge la Atena.
In calatoria sa ii omoara pe cei mai de temut monstrii care ingrozeu Atena prin cruzimea lor: Perifetes, Sinis, Procust si Cercion, intrand in Atena sub aura victoriilor sale.
Recunoscut de tatal sau, care il primeste fericit la curte, Tezeu continua sa isi desavarseasca destinul eroic. Il invinge pe fratele lui Egeu si pe cei 50 de fii ai sai care doreau tronul Atenei.
Il ucide pe fiorosul taur alb adus de Heracle pe campiile de la Maratonsi care fusese cauza unei tragedii pentru care Atena platea o data la 9 ani un tribut scump regelui Minos.
Legenda spune ca Androgeu, fiul lui Minos participase la niste concursuri si ii invinsese pe greci. Imbatat de glorie, se laudase ca poate sa il invinga chiar si pe taurul alb. In lupta cu taurul lui Poseidon, viteazul moare, iar Minos indurerat de pierderea fiului si dornic de razbunare arunca vina asupra grecilor. Cu flota sa puternica, cuceri Atena si ceru tribut ca o data la 9 ani aceasta sa trimita in Creta, 7 feciori si 7 fecioare, ca hrana pt monstrul jumatate om / jumatate taur ferecat intr-un labirint sinuos construit anume de Minos, pe insula sa.
La cel de-al 4-lea termen Tezeu pleaca impreuna cu lotul de sacrificiu in Creta, planuind sa il ucida pe Minotaur. In fata regelui Minos se arata orgolios si il infrunta dovedindu-i originile sale de zeu.
Fiica mai mare a regelui Minos, Ariadna se indragosteste de tanarul cutezator si impreuna cu Dedal autorul insusi al labirintului, il sfatuiesc si il ajuta pe Tezeu sa iasa invingator in lupta cu monstrul si apoi urmand firul Ariadnei sa iasa cu bine din labirint.
Victorios si de aceasta data, Tezeu distruge flota cretana inainte de plecare, si o rapeste pe Ariadna pe care o vrea de sotie. Pe drum insa zeul Dyonisos care tanjea la randul lui dupa frumoasa printesa, il determina pe Tezeu sa o paraseasca pe insula Naxos. Amenintat de zeu cu moartea prietenilor sai, Tezeu face sacrificiul iubirii sale.
Bulversat de ultimele evenimente, la intrarea in portul Atenei uita sa inlocuiasca steagurile negre cu cele albe ca simbol al victoriei, asa cum ii promisese tatalui inainte de plecare. La vederea steagurilor de doliu regele Egeu se arunca in mare (de unde si denumirea de Marea Egee), astfel ca la intrarea in Atena, Tezeu gaseste tronul pregatit pentru a deveni el insusi rege.
Dupa Ariadna, Tezeu va mai avea 2 sotii: Antiopa care i-a daruit un fiu -Hipolit, si care se sacrifica pe sine pentru a-i salva viata in lupta cu amazoanele, si pe Fedra (fiica cea mica a regelui Minos, si sora Ariadnei ) trimisa de noul rege al Cretei -Deucalion ca simbol al stingerii vrajbei dintre cele 2 tinuturi.
In urma unor uneltiri ale geloasei Afrodita, a carei semne de iubire fusesera neglijate de Tezeu, Fedra se indragosteste de Hipolit fiul lui Tezeu. Triunghiul amoros se destrama tragic cu moartea lui Hipolit si sinuciderea Fedrei.

Niciun comentariu: