13 ianuarie 2009

Imparatul mustelor - William Golding


"Romanul devenit un clasic al secolului XX continua sa aiba un ecou rareori intalnit in istoria literaturii.
Un grup de copii scapa cu viata din catastrofa prabusirii unui avion si incearca sa supravietuiasca pe o insula pustie din mijlocul Pacificului. Insa ceea ce ar putea deveni aventura vietii lor se transforma intr-un cosmar ucigator de vise: ura ia locul inocentei si crima se instapaneste intr-o lume care-si rataceste busola. O parabola de o forta incredibila care ne ofera raspuns deopotriva crud si realist la intrebarea: este libertatea absoluta calea spre paradis ?"




Note:

- o analiza foarte transanta asupra naturii umane, care postuleaza ideea ca a fi om nu este o conditie cu care ne nastem ci care se castiga, si pentru care trebuie sa lupti cu perseverenta.

Subiectul

In urma prabusirii unui avion, un grup de copii esueaza pe o insula pustie.
La inceput in joaca iar apoi din ce in ce mai responsabil, Ralph un baietel de 12 ani, secondat de Piggy, sfatuitorul intelept, incearca sa puna bazele unei organizari care sa le permita supravietuirea pana cand vor fi gasiti.
Face reguli pentru mentinerea ordinii, propune construirea unor adaposturi si mentinerea focului pentru a fi vazuti de la distanta. Vede Vanatoarea ca pe o alternativa la fructele existente din belsug. Nefiind insa absolut necesara o priveste mai mult ca pe o distractie, si il numeste sef al vanatorilor pe Jack.
Inca de la inceput Jack creaza presiuni dorind pentru sine pozitia de lider. Pentru el, vanatoarea este mai importanta decat mentinerea focului. Pasiunea sa pentru tehnica vanatorii se transforma treptat in sete de putere si violenta lipsita de orice compasiune umana.
O frica neinteleasa, care apare initial in visele celor mai mici, apoi se materializeaza in "Fiara", va motiva si va alimenta acest instinct primar care va degenera in crima.
In jurul unui nucleu bipolar: Ralph, vocea ratiunii, si Jack, "vanatorul" insetat de putere, si dezumanizat de aceasta, lucrurile evolueaza treptat si dramatic catre un deznodamant trist, de-a dreptul grotesc.



Ralph - seful ales prin vot; independent si rational, care ia asupra sa responsabilitatea organizarii
Piggy - baiatul grasut, astmatic si cu vederea subreda, tinta glumelor rautacioase ale tuturor, dar in acelasi timp inteligent, si diplomat, bunul sfatuitor fara de care Ralph, recunoaste ca este vulnerabil
- tot el este cel fara de care Focul nu ar fi posibil.
Simon, un personaj foarte interesant,(desi apare doar episodic). Fire independenta, el este tipul introvertitului: se izoleaza departe de iuresul de pe plaja, in frunzisul junglei intr-un "loc al lui" de unde priveste obiectiv degradarea treptata a lucrurilor. Este singurul care prevede consecintele isteriei provocate de "Fiara". Cu luciditatea unui om matur, va numi adevarata sursa a fricii: "poate ca Fiara suntem noi".
Sfarseste tragic intre sulitele gloatei de "salbatici", care exaltate, il confunda in intuneric cu Fiara.

Jack
- seful autoproclamat, tipul vanatorului manat de instincte, lipsit de ratiune, care vaneaza din placerea de a vedea sange si de a-si afirma puterea. Pana in final reuseste sa stapaneasca prin teroare intregul grup.
Restul copiilor - tancii, adereaza in functie de aparente, la unul sau celalalt grup, fara principii sau vreo intelegere a lucrurilor, alta decat satisfacerea nevoilor primare.
Ei cred ca Fiara poate fi in apa, sau poate fi o fantoma, ei cred in vise care se materializeaza. Lumea lor este inca o lume neformata, lipsita de coerenta. O lume in care nimic nu pare imposibil. Ei sunt gloata de "salbatici", de ignoranti usor de manipulat. In intunericul nestiintei, si la indemnul "sefului" ajung sa ucida, convinsi ca Fiara "s-a deghizat" in Simon.

Simboluri:
Scoica - simbolul autoritatii rationale, si al ordinii
"Imparatul mustelor" - Un tarus in care "salbaticii" au infipt capul unui porc ucis cu bestialitate ca ofranda adusa "Fiarei". Numita asa de Simon, teasta in putrefactie devine simbolul monstruos al fortelor distructive, al intunecimii spiritului uman insetat de putere si capabil de crima.
Focul - din simbol al ratiunii, al umanitatii, simbol al salvarii ajuns pe mainile "salbaticilor" devine simbolul distrugerii si al mortii.
Fiara - necunoscutul. Ceea ce nu cunoastem si nu intelegem ni se pare inspaimantator. Frica de fiara este frica de necunoscut.

despre William Golding (1911-1993)

Niciun comentariu: